بدون شک مهمترین تصمیمی که باید قبل از راه اندازی کسب و کار اینترنتی خود بگیرید، انتخاب یک هاست خوب است. هاستها در انواع مختلفی فروخته میشوند و هر یک کاربرد متفاوتی دارند. همچنین هر هاستی ویژگیهای مخصوص به خود را دارا میباشد. بنابراین توصیه میکنم قبل از خرید هاست از متناسب بودن فضای میزبانی با وبسایت خود اطمینان حاصل کنید. چرا که تهیه هاست بی کیفیت میتواند علاوه بر ضربه زدن به تجارت شما، هزینههای شما را نقش بر آب کند. البته خرید یک سرویس هاستینگ با ظرفیت بالاتر از حد نیاز هم تنها باعث از بین رفتن بودجه شما خواهد شد.
با توجه به این که سرویسهای میزبانی فراوانی در ایران وجود دارند و این موضوع انتخاب را برای کاربران سخت کرده است، در این مقاله قصد دارم تا با معرفی هاست و انواع آن، شما را با اقسام مختلف سرویسها آشنا کنم. پس اگر قصد ایجاد سایتی را دارید، یا میخواهید اطلاعات بیشتری درباره هاست کسب کنید، این راهنمای جامع خرید هاست را از دست ندهید و تا انتهای مطلب همراه من باشید.
هاست چیست؟
هاست (Host) در انگلیسی به معنی میزبان است. در دنیای تجارت اینترنتی نیز این عبارت تقریبا مفهوم یکسانی دارد. میزبانی از وبسایتهای مختلف سادهترین تعریفی است که از هاست میتوان کرد. هر هاستی با اتصال به اینترنت وظیفه دارد تا دادهها را دریافت کند و به کاربران ارسال نماید.
خرید هاست مانند خرید حافظهی آنلاین است. شما با خرید یک سرویس میزبانی قادر خواهید بود تا دادههای خود را داخل آن بارگذاری کنید و آن را به کاربران خود نمایش دهید. البته تهیه هاست باید با دقت زیادی انجام شود، چرا که در غیر این صورت نمیتواند نیازهای کسب و کارتان را برآورده کند.
اجازه دهید اهمیت هاست را با ذکر دو مثال بررسی کنیم:
- هاست در سایت مانند حافظه گوشیهای همراه است. فرض کنید که بخواهید روی گوشیهای خود یک بازی با حجم بالا نصب کنید، سری جدید یک سریالی را دانلود و تماشا نمایید و همچنین عکسهای زیادی روی آن بریزید. چنانچه میزان فضای گوشی شما کمتر از حد نیاز باشد، شما نمیتوانید تمامی خواستههای خود را پیاده سازی کنید. از سویی پر کردن حافظه گوشی میتواند به سرعت عملکرد آن آسیب بزند.
- اکنون بیایید هاست را مانند متراژ یک مغازه در نظر بگیریم. تصور کنید که محیط مغازه شما به اندازه ۳ نفر جا دارد. حالا فرض کنید که در یک تایم مشخص، همزمان ۷ مشتری وارد مغازه شما شوند. در چنین صورتی مشتریان شما دید منفی به شما پیدا خواهند کرد. ضمن این که طبیعتا کار هر مشتری با تاخیر انجام خواهد شد.
خرید هاست نیز یک موضوع حساس است. تعداد افرادی که در یک لحظه وارد سایت میشوند، میزان فضایی که برای بارگذاری دیتاها نیاز دارید و بسیاری از موارد دیگر در انتخاب بهترین سرویس تاثیرگذار است. پس باید برای تهیه آن با افراد زیادی مشورت کنید و مطابق نیاز خود اقدام به خرید یک سرویس میزبانی مناسب کنید.
راهنمای خرید هاست و انواع آن
دو دسته بندی بسیار مهم از انواع سرویسهای میزبانی، بر حسب سیستم عامل و موقعیت مکانی آن تقسیم بندی شده است. در ادامه با هر یک از این دسته بندیها بیشتر آشنا میشویم:
- انواع هاست بر حسب موقعیت مکانی
بسته به این که سرویس دهی میزبان در کدام منطقه قرار دارد، هاستها نیز به دسته بندیهای مختلفی تقسیم میشوند. عموما با ورود به سایت هر یک از ارائه دهندگان سرویس هاستینگ، با دو نوع زیر مواجه میشوید:
- ایرانی
- خارجی
هسته میزبانی ایران، در داخل کشور قرار دارد، در حالی که هاستهای خارجی در خارج از کشور و معمولا در اروپا قرار دارند، حتی شاید برخی کارشناسان این حوزه سرعت میزبانیهای خارجی را بیشتر بدانند، اما از نظر من عملا تفاوت عمدهای بین این دو گزینه وجود ندارد.
- انواع هاست بر حسب سیستم عامل
مهمترین گروه بندی هاستها، به سیستم عامل آنها باز میگردد. چرا که انتخاب سیستم عامل باید بر اساس مدل طراحی سایت باشد. در مجموع میزبانی سایتها به دو سیستم عامل مختلف ختم میشود:
- لینوکس
- ویندوز
ذکر این نکته خالی از لطف نیست که پیش از خرید هاست حتما از تطابق آن با نوع طراحی سایت خود اطمینان حاصل کنید. به عنوان مثال اگر قصد ایجاد وبسایتی با سایت ساز وردپرس را دارید، باید از هاست لینوکس بهره ببرید. همچنین سایتهایی که از برنامه نویسی asp.net استفاده میکنند، بهتر است هاست ویندوز تهیه کنند. همه این موارد به سازگاری سایت طراحی شده با هاست باز میگردد.
چه فاکتورهایی در خرید هاست مهم است؟
در حین خرید هاست فاکتورهای زیادی وجود دارد که باید به آنها توجه کرد. فعال کردن یک هاست بدون اطلاع دقیق از چیزی که نیاز دارید، میتواند صدمات جبران ناپذیری به کسب و کارتان وارد کند. پیشنهاد میکنم لیآموزش خرید هاست در ادامه مقاله بررسی میشود را مطالعه کنید و در انتها آنچه برای تجارت شما مناسب است، یادداشت کنید تا بتواند بهترین هاست را انتخاب و خریداری کنید.
- نوع هاست
نوع هاست پیشتر به طور کامل بررسی شد. حساسترین قسمت خرید هاست نیز انتخاب یکی از سرویسهایی است که با وبسایت شما سازگار باشد. البته میتوان روی هاست ویندوزی یک وبسایت وردپرس ایجاد کرد. اما چونکه وردپرس سازگاری پایینی با ویندوز دارد، سایت شما مشکلات زیادی پیدا خواهد کرد. پس ابتدا تصمیم بگیرید نحوه طراحی سایت چه باشد و سپس اقدام به خرید سرویس میزبانی کنید.
- میزان فضا
یکی دیگر از مواردی که حتما باید قبل از خرید هاست بررسی شود، میزان فضای مورد نیاز است. آیا از خود سوال کردهاید که چه مقدار دیتا و محتوا قرار است در سایت خود بارگذاری کنم؟
پاسخ به این سوال بسیار مهم است. باید بدانید که چه میزان فضا برای وبسایت خود نیاز دارید تا سایت خود را به راحتی و با اطمینان راه اندازی نمایید.
- ترافیک
توجه به میزان ترافیک ماهانه هر هاست نیز بسیار مهم است. برخی از شرکتها تنها هاستهایی با محدودیت ترافیک عرضه میکنند. این بدین معنا است که اگر حجم مصرفی کاربران شما بیشتر از سقف مجاز شود، سایت تا دوره بعدی از دسترس خارج خواهد شد. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی، میتوان از ارائه دهندگان سرویس میزبانی که محدودیت ترافیک ندارند استفاده کنید. آذر دیتا یکی از این شرکت های فروشنده سرویسهای میزبانی است که ارائه دهنده انواع هاست بدون محدودیت ترافیک است.
- پشتیبانی
تردید نداشته باشید که هر هاستی ممکن است با مشکلاتی روبرو شود. به ویژه در اوایل خرید هاست نیاز به پشتیبانی بسیار پر رنگ است. بسیار مهم است که شرکت ارائه دهنده خدمات شما پشتیبانی مناسبی داشته باشد. به این ترتیب میتوانید مشکلات را در اسرع وقت حل کنید.
- هزینه
هزینه نیز نقش زیادی در تعیین هاست مناسب ایفا میکند. هاستها علاوه بر این که باید پاسخگوی نیازهای وبسایت شما باشند، باید با بودجه در دسترس شما تطابق داشته باشند. پس در حین خریدن انواع هاست، بد نیست به بودجه خود نیز نیم نگاهی داشته باشید.
- سرعت
سرعت یکی از فاکتورهای اساسی در سئو سایت است. بهینه سازی وبسایتها که یک اصل مهم در بازاریابی اینترنتی است، تنها با سرعت بالا میسر خواهد بود. به همین جهت باید شرکتی را برای خریدن هاست انتخاب کنید که خدمات باکیفیت داشته باشد و سرعت سایت شما را کاهش ندهد.
- سایر موارد
تنها موارد گفته شده برای خرید هاست مهم نیست. بسیاری از ویژگیهای هاست نیز باید در زمان خرید مورد ارزیابی قرار بگیرد. در ادامه با برخی از این ویژگیها برای راهنمای خرید هاست آشنا میشویم:
- برخورداری از پردازنده مناسب
- میزان رم کافی
- آپتایم بالا
- تعداد دیتابیس
- نوع کنترل پنل
- برخورداری از گواهی ssl رایگان یا پولی
- …
راهنمای خرید هاست
تا به اینجا با ضرورت خرید هاست، انواع آن و ویژگیهایی که در زمان خرید باید به آن توجه کرد، آشنا شدید. اکنون یک سوال مهم مطرح است. چه هاستی برای سایت من مناسب است؟ در ادامه این مقاله به آموزش خرید هاست مناسب برای وبسایت شما میپردازیم.
در واقع اگر زیرشاخههای ویندوزی و لینوکسی را مشاهده کنیم، به انواع مختلفی از سرویسهای میزبانی میرسیم. این طیف گسترده از هاستها باعث سردرگمی در خرید خواهد شد. در ادامه با هم بررسی میکنیم که چه هاستی برای چه کسب و کاری مناسب است.
هاست لینوکس برای سایتهایی که بر پایه PHP/MySQL هستند، بهترین گزینه است. با توجه به این که امروزه بسیاری از سایتها با سیستم مدیریت محتوای وردپرس ساخته میشوند، لینوکس یکی از پر تقاضاترین سرویسهای روز است. به طور کلی این سرویسها در دستههای مختلفی به فروش میرسند، اما با توجه به این که اکثر این خدمات به صورت اشتراکی هستند، این نوع از میزبانیها تنها برای وبسایتهایی با بازدید کم تا متوسط مناسب خواهند بود.
یکی دیگر از گزینههای خرید هاست، وردپرس است. طبیعتا مشخص است که این سرویس همان لینوکس است که برای وبسایتهای وردپرسی توسعه داده شده است. به همین دلیل امکانات و سازگاری این میزبانی با سایت ساز وردپرس بیشتر بوده و در نتیجه تعرفههای آن نیز بالاتر خواهد بود. اگر بخواهید یک سایت نیمه حرفهای یا حرفهای با وردپرس بسازید، پیشنهاد من استفاده از چنین سرویسی است.
ووکامرس یک فروشگاه ساز برای وردپرس است. تقریبا تمامی سایتهای وردپرسی که فروشگاه آنلاین هستند، از ووکامرس در بطن خود استفاده کردهاند. از آن جا که یک فروشگاه آنلاین امکانات متفاوتی نیاز دارد و باید شرایط خاصی داشته باشد، بسیاری از شرکتهای هاستینگ، اقدامه به فروش هاست ووکامرس کردهاند.
هاست ویندوز هم دستهای دیگر از سرویسهای میزبانی است که در زمان خرید هاست حتما با آن مواجه خواهید شد. این سرویس بیشتر برای سایت هایی که قصد راه اندازی یک استارتاپ حرفهای در وب دارند، استفاده میشود. همچنین بسیاری از سایتهایی که بازدید کننده زیادی دارند، از این فضای میزبانی استفاده میکنند.
برخی از وبسایت با اهداف مختلفی نیاز دارند تا محتواهای پر حجمی را منتشر کنند. یک سایت آموزش آنلاین را در نظر بگیرید که قصد دارد ویدیوهای آموزشی خود را در بستر وب بفروش برساند. طبیعتا بارگذاری این ویدیو ها در هاست اصلی علاوه بر کاهش فضای سایت، منجر به کم شدن سرعت لود خواهد شد. در این مواقع میتوان از یک هاست دانلود به عنوان یک سرویس ثانویه استفاده کرد و ویدیو ها یا فایل های حجیم را روی آن بارگذاری نمود.
اکثر سایتهایی که بررسی شد، معمولا به صورت اشتراکی در دسترس شما قرار میگیرند. این یعنی این که وبسایت شما از پردازنده گرفته تا پهنای باند با سایتهای دیگری که روی یک سرویس قرار دارد، مشترک است. این موضوع گاهی میتواند به وبسایت شما آسیب بزند. مثلا اگر ترافیک بالایی وارد سایت دیگر شود، سایت شما نیز با کاهش سرعت مواجه میشود. یکی از راهکارها برای جلوگیری از این مشکل، استفاده از هاست اختصاصی به جای خرید هاست اشتراکی است. این سرویسها معمولا بین کاربران کمتری به اشتراک گذاشته میشوند و سرعت و امنیت بیشتری دارند.
از کجا یک هاست مناسب خریداری کنیم؟
پاسخ به این سوال کمی پیچیده است. هر شرکتی خدمات منحصر به فرد خود را دارد. به همین دلیل نمیتوان یک نسخه برای هر کسب و کاری پیچید و یک شرکت را برای اهداف مختلف مناسب دانست. اما در مجموع تجربه شخصی من نشان میدهد که هاستهای ایران سرور کیفیت بالایی دارند، اما تعرفههای بالایی نیز باید برای خرید آنها در نظر بگیرید. با این وجود برای خرید هاست باکیفیت و مقرون به صرفه میتوانید از شرکتهایی نظیر یونیکس وب استفاده کنید.